Latvijas Gāzen avulla on istutettu 2000 koivua, mikä kompensoi yhtiön tuottamat hiilidioksidipäästöt

Ympäristövastuu tarkoittaa tavoitteiden ja poliittisten päätösten lisäksi myös todellisia toimia, siksi yhtiön tuella on istutettu puusto, joka monien tulevien vuosien ajan auttaa vähentämään haitallisten hiilidioksidipäästöjen joutumista ilmakehään.

Vastuuntunto omista ympäristövaikutuksista Latvijas Gāze on mukana monissa erilaisissa ”vihreissä” aloitteissa. Yksi tällainen toimenpide on osallistuminen hankkeeseen, jolla voidaan neutraloida yhtiön toimistojen ja työntekijöiden kasvihuonekaasupäästöt. Latvijas Gāzen tuella on istutettu 2000 koivua, jotka kompensoivat yhtiön 3–4 vuoden aikana tuottamat hiilidioksidipäästöt.

“Laskelmat on tehty, ja on todettu, että Latvijas Gāzen kasvihuonekaasupäästöjen pääasialliset lähteet ovat lämmitys, sähkö ja liikenne. Tilanteen neutralisoimiseksi istutimme yhteistyössä Not Hot Environmental Solutionsin kanssa tämän vuoden lokakuussa 2000 koivua, jotka kompensoivat yhtiön yli vuoden aikana tuottamat hiilidioksidipäästöt sitomalla 560 tonnia hiilidioksidia ja vapauttamalla happea ja siten viherryttämällä ympäristöä. Koivun taimet ovat sertifioituja. Valitsimme ne, koska niillä on vähän luonnollisia vihollisia ja ne ovat korkealaatuista puuta, jota tulevaisuudessa voidaan käyttää puusepänteoksissa. Koivuviljelmät sijaitsevat Valkan maakunnassa. Niitä hoidetaan säännöllisesti ja suojellaan 40 vuoden ajan, eli niitä ei saa kaataa”, kertoo O. Ķiecis.

”On selvää, että hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä, mutta liian vähän puhutaan tarpeesta muuttaa kaikkia tottumuksiamme. Koska kaikki toimintamme vaikuttaa ilmastonmuutokseen, kyse ei ole vain yhtiöistä tai tietyistä aloista. Yhteiskunnan nykyisillä tottumuksilla ilmastotavoitteiden saavuttaminen tulee olemaan hyvin vaikeaa. Emme voi ajaa omalla autollamme lähimpään kauppaan, tehdä lukemattomia lentomatkoja ja odottaa, että ilmasto-ongelmat ratkeavat itsestään. Siksi on tärkeää paitsi kehittää strategioita ja toimintalinjoja myös tiedottaa kansalaisille vihreämmistä elämäntavoista ja tarpeesta muuttaa tapoja”, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Aigars Kalvītis.