2000 björkar har planterats med stöd från Latvijas Gāze för att kompensera koldioxidutsläpp

Miljöansvar handlar inte bara om mål och strategier utan också om verkliga åtgärder, och därför har företaget planterat en trädodling som kommer att bidra till att minska skadliga koldioxidutsläpp under många år framöver.

Latvijas Gāze tar ansvar för sin miljöpåverkan och deltar i olika gröna initiativ. En sådan åtgärd är att delta i ett projekt som bidrar till att neutralisera utsläppen av växthusgaser från företagets kontor och anställda. 2000 björkar som planterats med stöd av Latvijas Gāze kommer att kompensera företagets koldioxidutsläpp under 3-4 år.

"Beräkningar har utförts och det har fastställts att de viktigaste källorna till växthusgasutsläpp från Latvijas Gāze är värme, elektricitet och transport. För att motverka situationen planterade vi i samarbete med Not Hot Environmental Solutions 2000 björkar i oktober i år, vilket kommer att kompensera företagets utsläpp under tre år genom att absorbera 560 ton koldioxid och frigöra syre, vilket gör miljön grönare. Björkplantorna är certifierade och vi valde dem eftersom de har få naturliga fiender och deras högkvalitativa virke kan användas i framtida snickerier. Björkodlingen ligger i Valka kommun, kommer att underhållas regelbundet och skyddas i 40 år, dvs. den får inte avverkas", säger O. Ķiecis.

"Det är uppenbart att koldioxidutsläppen måste minskas, men det talas för lite om behovet av att ändra alla våra vanor. Klimatförändringarna är ett resultat av allt vi gör, inte bara för företag eller specifika sektorer. Det kommer att bli mycket svårt att uppnå klimatmålen med de vanor som man har i samhället i dag. Vi kan inte köra till närmaste affär i vår egen bil, åka på otaliga flygresor och förvänta oss att klimatproblemen löser sig. Det är därför viktigt att inte bara utveckla strategier och politik, utan också att informera allmänheten om grönare livsstilar och behovet av att ändra ens vanor", förklarar Aigars Kalvītis, företagets styrelseordförande.