Latvijas Gāze hamnar på 100-listan över de största exportörerna

Efter försäljning av större mängder gas utanför Lettland i 2021 hamnar Latvijas Gāze hamnar för första gången på 100-listan och direkt i topp 5.

"Ökningen av exportmängderna drevs av gasförsäljning till Estland, Finland och Litauen. Förra året såldes 4,2 TWh naturgas utomlands, följt av 3,3 TWh i 2020 och 1,4 TWh i 2019. Den naturgas som såldes utomlands stod för 28 % av den totala försäljningen 2021. De viktigaste faktorerna bakom förra årets försäljningsökning var ökad efterfrågan på naturgas när ekonomierna gradvis återhämtade sig från coronapandemin och ökad konsumtion på grund av lägre temperaturer under uppvärmningssäsongen." kommenterar Jānis Kalējs, chef för Latvijas Gāzes grossistavdelning, som leder försäljningen av naturgas utanför Lettland.

100-listan är en sammanställning av de största exportföretagen i Lettland som tagits fram av Lettlands statistiska centralbyrå på begäran av portalen Delfi.

Trots att pandemin fortsätter att hämma den nationella ekonomiska utvecklingen i 2021 sålde Lettlands 100 största varuexportörer varor till ett värde av 7,7 miljarder euro utomlands, vilket är 20 % mer än i 2020. De fem största exportörerna exporterade varor till ett värde av 1,56 miljarder euro i fjol. Toppen för 2021 innehåller fortsatt sådana lettiska företag som timmerföretaget Kronospan Riga, IT-utrustningstillverkaren Mikrotīkls, elektronikgrossisten Samsung Electronics Baltic samt tillverkaren och handlaren av metallprodukter Severstal Distribution.

Iepriekšējie jaunumi

01.04.2022. | förvaltning | hållbarhet
För tredje året i rad vinner Latvijas Gāze-gruppen EcoVadis silvermedalj

Efter en detaljerad granskning har EcoVadis, en av världens mest betrodda bedömare av hållbarhet, återigen tilldelat Latvijas Gāze-gruppen en silvermedalj. Jämfört med fjolåret har årets betyg förbättrats och överträffar branschgenomsnittet med 9 %.

Läs mer
13.01.2022. | biometan | förvaltning | hållbarhet
Latvijas Gāze inkluderar initiativ för utveckling av produktion av biometan i företagets miljöpolicy.

Latvijas Gāze förser sina kunder med naturgas, som ur användningssynpunkt är det mest bekväma och miljövänliga traditionella bränslet för konsumenterna. I en tid då miljöaspekter spelar en viktig roll i vårt beslutsfattande har Latvijas Gāze utvecklat en miljöpolicy med initiativ som främjar ett större ansvar för miljön samt utveckling och spridning av miljövänliga teknologier.

Läs mer
24.11.2021. | förvaltning | hållbarhet
Latvijas Gāze får ISO 14001-certifikat för miljöledning

Latvijas Gāze har infört och implementerar ett miljöledningssystem, vilket visar på företagets höga standarder, målinriktade minskning av sin miljöpåverkan och ansvarsfull förvaltning. Företaget har fått det internationellt erkända ISO 14001-certifikatet, som bekräftar att Latvijas Gāzes miljöledning uppfyller internationella standarder och bästa praxis.

Läs mer