"Latvijas Gāze arbetar aktivt med att komplettera sina kärnprodukter med produkter med låga koldioxidutsläpp. För att främja denna inriktning investerar vi i utvecklingen av gas som produceras från förnybara resurser, deltar aktivt i utvecklingen av lagstiftning, analyserar den lämpligaste tekniken, forskar om hur förnybar gas kan spridas i distributions- och överföringsnäten och hur den kan användas inom transportsektorn, samt utbildar allmänheten genom att delta i seminarier och publicera den senaste informationen om detta ämne", säger Olavs Ķiecis, affärsutvecklingschef på Latvijas Gāze.
Fördelarna med biometan
Naturgas, som för närvarande står för cirka 25 % av globala primärenergi, är visserligen den gas som släpper ut minst koldioxid, men betydelsen av gaser med låga koldioxidutsläpp erkänns också alltmer. Dessa är biometan, som produceras genom anaerob nedbrytning, syntetisk naturgas och vätgas med låga koldioxidutsläpp. De nuvarande produktionsnivåerna och de relativa kostnaderna för biometan, syntetisk naturgas och väte visar att det är viktigt att göra biometan till en politisk prioritering. Fördelarna med biometan diskuteras oftast enbart ur ett energiperspektiv, men det är också viktigt att komma ihåg alla positiva aspekter av biometanproduktion ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.
Den befintliga infrastrukturen är väl underhållen och lämplig för biometan
Biogas och biometan är förnybara gaser som bidrar till att minska växthusgasutsläppen längs hela värdekedjan. Det är viktigt att utnyttja dessa gaser om vi ska kunna påskynda minskningen av växthusgasutsläppen inom en rad olika sektorer, däribland industri, fjärrvärme, transport och jordbruk.
Att föra in biometan i naturgasnätet för att ersätta konventionella gaser kräver inga ytterligare investeringar för att bygga upp ny infrastruktur. Även Lettlands naturgasinfrastruktur är också redo för biometan. Det är en viktig förutsättning för att fasa ut fossila bränslen i gasförsörjningssektorn och säkerställa ett överkomligt pris för konsumenter av förnybar energi. Biometan är dessutom lätt att lagra och kan produceras i en konstant takt, vilket balanserar energiförsörjningen från intermittenta förnybara energikällor som sol- och vindkraft. Eftersom avfallsströmmarna genereras lokalt, kommer biometan följaktligen från lokala källor, vilket garanterar en säker lokal marknad och minskar beroendet av externa tjänsteleverantörer.
Avfall till energi
Biogas produceras genom nedbrytning av organiskt material och avfall. Dessa restprodukter placeras i biogasreaktorer utan syre. Det organiska materialet bryts ner av olika bakterier och frigör en blandning av gaser: 45-85 % metan och 25-50 % koldioxid. Detta är en naturlig process, även kallad anaerob nedbrytning, som länge har använts för att jäsa bröd och brygga öl. Slutresultatet är en förnybar gas med många olika användningsområden. Till exempel produceras biometan vid rening av biogas. När biogasen renas från koldioxid, vatten, vätesulfid och andra föroreningar blir det en gas med högt värmevärde som kan injiceras i naturgasnätet och användas på ett säkert sätt utan några ändringar i infrastrukturen för överföring och distribution av naturgas eller i utrustningen i slutanvändarsektorn.
Hållbart jordbruk och slutningen av kolkretsloppet
Hållbart jordbruk och slutningen kolkretsloppet är också direkt kopplade till biogasproduktion och därmed till hållbar resursförvaltning och energi.
Vid biogasproduktion produceras rötrester av den återstående nedbrutna biomassan: ett stabilt organiskt substrat som är rikt på olika näringsämnen (N, P, K). Till skillnad från råvaror som används för att producera biogas kan rötresterna användas direkt som organiskt gödningsmedel. Användningen av organiska gödselmedel har dessutom flera fördelar: först och främst kan näringsämnena återanvändas och ersätta mineraliska eller fossila gödselmedel. Jämfört med rå gödsel är rötrester också desinficerade, eftersom biogasproduktionen neutraliserar de flesta av de patogener den innehåller.
Vid produktion av biometan uppstår koldioxid som en biprodukt vid rening av biogas. Med hjälp av dess flöde kan man maximera den fotosyntetiska potentialen i växthus. CO2 kan också användas i stor utsträckning inom livsmedelsindustrin. Detta är det sista steget i den så kallade korta kolcykeln, en process som börjar med att kolet i organiska restprodukter används för att producera biogas. Den korta kolcykeln fortsätter med återanvändning av kolet i rötresterna och slutar med användning av det kol som släpps ut i atmosfären för fotosyntes.
Ren transport
Inom transportsektorn används biometan som biobränsle i komprimerad (CNG) eller flytande (LNG) form: detta kallas bioCNG eller bioLNG. Biometan inom transportsektorn bidrar i hög grad till att minska utsläppen av växthusgaser om man beaktar fordonens totala koldioxidavtryck (well-to-wheel). Med hjälp av potentialen hos en enda förnybar gas, biometan, är det möjligt att uppnå verkliga minskningar av miljöföroreningar inom två mycket energiintensiva segment av transportsektorn: frakt- och sjöfartstransporter, som är svåra att elektrifiera och där elektrifiering objektivt sett skulle vara mindre effektivt än till exempel personbilstransporter och kollektivtrafik.
Införande av principerna för en cirkulär ekonomi
I EU:s strategiska initiativ Ett resurseffektivt Europa anges hur man ska säkerställa en hållbar användning av naturresurser genom synergieffekter mellan olika sektorsstrategier (särskilt övergången till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp, inklusive förnybara energikällor, modernisering av transportsektorn och åtgärder för energieffektivitet) och förbättra resurseffektiviteten i övergången till en cirkulär ekonomi. Färdplanen för ett resurseffektivt Europa innehåller redan konkreta riktlinjer för policyutvecklingen för resurseffektivitet i EU, som har genomförts i Tyskland, Österrike, Danmark, Tjeckien, Finland, Irland och flera andra EU-länder. Omställningen till den cirkulära ekonomin är också mer framgångsrik i dessa länder än på andra håll.
Biogas produceras huvudsakligen från organiskt avfall, vilket i sig placerar processen inom ramen för den cirkulära ekonomin eller mer specifikt den cirkulära energihushållningen. Källor för biogasproduktion kan vara jordbruksavfall, gödsel och organiskt avfall från hushåll eller industriella och kommersiella anläggningar. Dessutom kan biogas utvinnas ur avloppsvatten och deponier, vilket ytterligare ökar dess mervärde som sekundärresurs.