Maakaasun saatavuus, riittävyys ja hinta Latviassa

Latvijas Gāze osallistui 6. syyskuuta Dienas Bizness -konferenssiin “Heat Supply and Energy Technologies 2023”. Konferenssi kokosi yhteen energia-alan asiantuntijoita löytämään vastauksia kysymyksiin tulevan lämmityskauden lämmönhuoltopalvelujen saatavuudesta ja hinnoista juuri ennen uuden lämmityskauden alkua.

Latvian tulevaa lämmityskautta koskevassa keskustelussa Latvijas Gāzen hallituksen jäsen, Egils Lapsalis totesi, että maakaasua riittää sekä Latvijas Gāzen asiakkaille, että koko alueelle. Tietenkin tuntematon tekijä on sen hinta, ja tämä vaikuttaa sellaisiin asiakkaisiin, jotka eivät vielä ole vahvistaneet maakaasun hintaa seuraavalle lämmityskaudelle. Egils Lapsalis huomauttaa myös, että yksi hintaan vaikuttavista tekijöistä, on ilman lämpötila. Jos Euroopan viimeinen neljännes on kylmä, kaasun kulutuksen kasvu johtaa kaasun poistoon varastosta, mikä nostaa hintaa huomattavasti. Jos vuosineljännes on lämmin, hinnan pitäisi laskea.

Egils Lapsalis huomauttaa maakaasumarkkinoiden nykytilanteesta, että maakaasukauppiaiden joukosta ei voita parhaiten se, joka voi ostaa kaasua parhaalla hinnalla, vaan se, joka tietää parhaiten, miten ostaa kapasiteettia, ja saada toimitettua kaasu lopulliseen määränpäähän.

Jotta tulevaisuudessa vältytään haasteilta, kaasun siirron saatavuus tulee huomioida. Esimerkiksi siirtoverkon korjauksia ei pidä tehdä silloin, kun se on toimijalle sopivinta, vaan markkinoiden tarpeet tulee huomioida sen sijaan, sillä muussa tapauksessa ei maakaasua voida kuljettaa kesällä, jolloin teoriassa halvimman maakaasun ostaminen olisi mahdollista. Tästä syystä meidän on harkittava Latvian ja Liettuan sekä Puolan ja Liettuan välisten yhdysputkien kapasiteetin lisäämistä tulevaisuudessa.

Iepriekšējie jaunumi

03.08.2023. | hallinta
GASO:n omistajanvaihdos ei vaikuta Latvijas Gāzen asiakkaisiin.

17.7.2023 alkaen, tulee AS Eesti Gaas:ista GASO:n ainoa omistaja.

Lue lisää
02.12.2022. | hallinta | maakaasumarkkinat
Latvijas Gāze osallistuu Baltian kaasumarkkinafoorumiin

Tämän vuoden 30. marraskuuta pidettiin 15. Baltian maakaasumarkkinafoorumi jonka järjestäjä oli tänä vuonna Julkisen palvelun hallinnon johtokunta (SPRK). Nämä perinteiset alueelliset tapaamiset kokoavat yhteen energian sääntelijät, markkinaosapuolet ja poliittiset päättäjät Baltian maista, Suomesta, Ruotsista ja Puolasta.

Lue lisää
16.11.2022. | hallinta
Latvijas Gāze nousi ensimmäistä kertaa Keski- ja Itä-Euroopan alueen suurimpien yritysten listalle

Latvijas Gāze on päässyt kansainvälisen luottoriskivakuutusyhtiö Cofacen luomalle Keski- ja Itä-Euroopan (KIE) TOP 500 suurimpien yritysten listalle ja on sijalla 480.

Lue lisää