Om tillgång, tillräcklighet och pris på naturgas i Lettland

Den 6 september deltog Latvijas Gāze i konferensen ”Värmeförsörjning och energiteknik 2023” som anordnades av Dienas Bizness. Konferensen samlade experter från energibranschen för att svara på frågor om tillgänglighet och priset på uppvärmningstjänster under den kommande uppvärmningssäsongen, precis innan den nya uppvärmningssäsongen börjar.

I diskussionen om visionen för nästa uppvärmningssäsong i Lettland konstaterar Latvijas Gāzes styrelseledamot Egils Lapsalis att naturgasen räcker för både Latvijas Gāzes kunder och hela regionen. Den okända faktorn är naturligtvis priset, och detta kommer att påverka de kunder som ännu inte har låst sitt naturgaspris för nästa uppvärmningssäsong. Egils Lapsalis påpekar också att en av de faktorer som påverkar priserna är lufttemperaturen. Om det fjärde kvartalet blir kallt i Europa kommer den ökade gasförbrukningen att leda till att mer gas tas ut ur lagren, vilket kommer att få priset att stiga kraftigt. Om kvartalet blir varmt bör priset falla.

När det gäller den nuvarande situationen på naturgasmarknaden påpekar Egils Lapsalis att den bästa konkurrenten bland naturgashandlare inte är den som kan köpa gas till det bästa priset, utan den som bäst kan köpa kapacitet och leverera gasen till slutdestinationen.

För att inte ställas inför utmaningar i framtiden bör vi tänka just på tillgängligheten av gas för transportering. Till exempel bör reparationer av överföringssystem inte utföras när det är mest bekvämt för operatören, utan man bör se till marknadens behov, annars är det inte möjligt att transportera naturgas på sommaren, när det teoretiskt sett är möjligt att köpa den billigaste naturgasen. Därför bör man i framtiden se till att öka kapaciteten i sammanlänkningarna mellan Lettland och Litauen och Polen och Litauen.

Iepriekšējie jaunumi

03.08.2023. | förvaltning
Ägarbytet av GASO har ingen inverkan på Latvijas Gāzes kunder.

Eesti Gaas AB kommer att bli ensam ägare till GASO från och med den 17 juli 2023.

Läs mer
21.06.2022. | förvaltning | hållbarhet
Latvijas Gāze når guldnivån i Lettlands hållbarhetsindex

Latvijas Gāze, som deltog för första gången, intygade sin förståelse för ansvarsfullt, etiskt och hållbart företagande och har tilldelats guldbetyg i Lettlands hållbarhetsindex 2022.

Läs mer
30.05.2022. | för företag | naturgasmarknaden
Latvijas Gāze på Baltic Gas Market Forum

Det 14:e Baltic Gas Market Forum ägde rum i Tallinn den 25 maj i år. Deltagarna rapporterade om den senaste utvecklingen på de baltiska och finska gasmarknaderna, talade om infrastrukturprojekt och utbytte information om de senaste utvecklingarna på de baltiska och finska naturgasmarknaderna.

Läs mer