Ägarbytet av GASO har ingen inverkan på Latvijas Gāzes kunder.

Eesti Gaas AB kommer att bli ensam ägare till GASO från och med den 17 juli 2023.

Aigars Kalvītis, styrelseordförande för Latvijas Gāze, påpekar: ”Denna transaktion är ett av stegen iLatvijas Gāzes strategiska plan för att rationalisera sin verksamhet och fokusera på sin kärnverksamhet inom grossist- och detaljhandel med gas.”

GASO är den enda distributionsoperatören för naturgas i Lettland som tillhandahåller säkerhet för naturgasnät, tekniska tjänster och redovisning av naturgasförbrukning. Företagets verksamhet har också varit oberoende av Latvijas Gāze fram till nu, så ägarbytet har ingen inverkan på Latvijas Gāzes kunder. Det avtal som kunden ingått med Latvijas Gāze om leverans av naturgas förblir i kraft, medan den befintliga infrastrukturen för leverans av naturgas bibehålls. 

Försäljningsprocessen bestod av ett antal steg. Intresserade investerare kontaktades, ett paket med uppgifter och information utarbetades och skickades till potentiella investerare, och en due diligence-process genomfördes. Efter att ha fått anbud från potentiella investerare genomfördes analys av anbud och förslagsutveckling.

Efter tillstånd av konkurrensrådet och den lettiska regeringen fick Eesti Gaas grönt ljus för att förvärva GASO. Eesti Gaas enda aktieägare är det estniska investeringsbolaget Infortar, som ägs av de estniska entreprenörerna Ain Hanschmidt, Enns Pant och Kalev Järvelilla.

Infortar är verksamt i fem länder och företagets huvudsakliga verksamhetsområden är energi, frakt och fastigheter. Infortar har en balansräkning på 1,1 miljarder euro. Infortar-koncernen består av totalt 47 företag, inklusive 41 % av Tallink Grupp, 100 % av Eesti Gaas och en diversifierad fastighetsportfölj.

Latvijas Gāze är en av ledarna inom den baltiska energibranschen, som idag erbjuder sina företagskunder grossistförsäljning av naturgas i Lettland, Estland, Litauen och Finland, och inom hushållssegmentet har företaget visat sig vara en av de största och viktigaste naturgashandlarna i Lettland.

Iepriekšējie jaunumi

21.06.2022. | förvaltning | hållbarhet
Latvijas Gāze når guldnivån i Lettlands hållbarhetsindex

Latvijas Gāze, som deltog för första gången, intygade sin förståelse för ansvarsfullt, etiskt och hållbart företagande och har tilldelats guldbetyg i Lettlands hållbarhetsindex 2022.

Läs mer
30.05.2022. | för företag | naturgasmarknaden
Latvijas Gāze på Baltic Gas Market Forum

Det 14:e Baltic Gas Market Forum ägde rum i Tallinn den 25 maj i år. Deltagarna rapporterade om den senaste utvecklingen på de baltiska och finska gasmarknaderna, talade om infrastrukturprojekt och utbytte information om de senaste utvecklingarna på de baltiska och finska naturgasmarknaderna.

Läs mer
06.05.2022. | förvaltning
Latvijas Gāze hamnar på 100-listan över de största exportörerna

Efter försäljning av större mängder gas utanför Lettland i 2021 hamnar Latvijas Gāze hamnar för första gången på 100-listan och direkt i topp 5.

Läs mer